Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Hizmetlerimiz
Rehabilitasyon hizmetleri; sokak hayvanlarının gerekli durumlarda hayvan haklarına uygun yöntemlerle sokaktan alınması, muayene, tedavi, müşahede, kısırlaştırma, aşılama, sahiplendirme ve yaşadığı alana geri bırakılması işlemlerini kapsıyor.
Rehabilitasyon Merkezimiz geçici bakım ve tedavi hizmeti veren bir merkezdir. Gönüllerimiz ve Şişlili komşularımız sokaklarında yaşayan sokak hayvanlarını merkezimize getirerek tedavi ve kısırlaştırma hizmeti alabiliyor. Saha ekiplerimiz ise yaralı, hasta ya da kısırlaştırma amacıyla sokaklarda yaşayan hayvanları merkeze alıyor ve tedavileri yapıldıktan sonra alındıkları sokaklarına geri bırakıyor.
Sahipli Hayvanlar
5996 sayılı Yasa’nın 11. maddesi hükmü uyarınca yerel yönetimlerin sahipli hayvanlara bakması yasak kapsamında; bu sebeple sadece kuduz aşısı uygulaması yapılıyor ve acil vakalara müdahale ediliyor.
Kanatlı Hayvanlar
Kanatlı hayvanlar ve tüm yaban hayvanları Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetki ve sorumluluğunda bulunuyor. Ancak Milli Parklar ekiplerinin yetişemediği durumlarda gelen ihbarlar uygunluk durumuna göre değerlendirip, bu tür hayvanlar Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'ne teslim edilmek üzere geçici olarak merkezimize alınabiliyoruz.
“Kısırlaştır, Aşıla, Yerinde Yaşat”
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin 7. maddesi gereği; sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması, işaretlenmesi ve alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerin kayıt altına alınmasıyla ilgili hususlarda belediyeler gerekli tedbirleri almakla yükümlü kılındı. Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak bu yasal dayanak altında “Kısırlaştır, Aşıla ve Yerinde Yaşat” çalışmasını yürütüyoruz.
Yerinde Tedavi
Can Dostlar Gezici Bakım Aracımız ile Şişli sokaklarında yaşayan patili komşularımızın bakım, kontrol ve rutin aşı uygulamaları yaşadıkları sokakta yapılabilmektedir. Sahaya çıkan hekimlerimiz kedi ve köpeklere yolculuk stresi yaşatmadan, bulundukları yerde aşılama - kontrol gibi basit uygulamaları yapabilmektedirler.
Sokak Hayvanlarının Sahiplendirilmesi Hizmetleri
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ilgili yönetmeliğinin “Belediyelerin alacağı tedbirler” başlıklı 7. maddesi (c) bendinde “Geçici bakımevinde bulunan tüm hayvanların sahiplendirilmesi için belediye ilân panoları ile belediyenin internet ortamı ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapılmasıyla ilgili hususlarda gerekli tedbirleri alır” denilmektedir. Sosyal medyadaki “Şişli Belediyesi Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi” sayfası aracılığıyla, merkezimizde yuva bekleyen sokak hayvanlarını sahiplendirme çalışmalarını sürdürüyor, kaybolan, sahipleri tarafından aranan veya bulunan hayvanların da ilanlarını paylaşıyoruz.
Sokak Hayvanlarının Beslenmesi Hizmeti / Pati Büfe
Pati Büfe, sokak hayvanlarının beslenmesi için tasarlandı. Hem mama hem de su konulması için bölüm bulunuyor. Otomat mantığıyla kurgulanan Pati Büfe’nin 1 numaralı bölümüne plastik şişe ya da metal kutu atılıyor. Bu işlemden sonra pati büfenin servis kabına kuru mama dökülüyor. Pati büfenin 2 numaralı bölümüne ise su konuluyor. Sokak hayvanları için geliştirilen bu yeni otomatlar ayrıca, geri dönüşebilir atıkların toplanmasına aracılık ettiğinden, toplumsal çevre bilincinin yaygınlaşmasına da önemli bir katkı sağlıyor.
Aşırı yaz sıcaklarında sokak hayvanlarının susuzluktan ölmemeleri ve toplumda farkındalık yaratmak için başlatılan “Kap Bizden, Su Sizden” projemiz ise yıllardır devam ediyor ve birçok belediye tarafından da örnek alınıp uygulandığından ülkemiz genelinde yaygınlaşmaya başladı.
Vektörle Mücadele (İlaçlama) Hizmetleri
Vektörle mücadele hizmetleri; taşıdıkları organizmalarla insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak tehdit eden, besinlerimize ve yaşadığımız yerlere zarar veren haşere ve kemirgenleri kimyasal ve kimyasal olmayan teknikler kullanarak yok etmek veya en az seviyeye indirmek için yapılan faaliyetleri kapsıyor.
Danıştay 8. Dairesi aldığı kararla açık alandaki ilaçlama hizmetlerini büyükşehir belediyelerine devretti. Haşere ile mücadelede çevre ve halk sağlığına önem vererek öncelikle kültürel, fiziksel, biyolojik ve en son olarak kimyasal mücadele yöntemlerini kullanıyoruz. Kimyasal maddelerin yaşamın her alanında yoğun olarak kullanılmaya başlanması ve kontrolsüz kimyasal kullanımın yarattığı ciddi sağlık ve çevre sorunları hakkında vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi için bilgilendirici ve eğitici mesajlarımızı sosyal medya aracılığıyla duyuruyoruz.
Sıcak yaz günlerinde karasineklerle mücadelede kimyasal ilaçlar kullanılmıyor. Entegre (kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal) olarak yapılan mücadelede üreme kaynağı olabilecek tüm noktalarda iki ayrı araç ve ekibimizle İBB yetkisinde olan açık alan vektör mücadele çalışmalarına da destek veriyoruz.
Polipropilen Kedi Evleri
Aşırı kar yağışında sokaklarında kedi bakan komşularımıza, kedilerin barınması için polipropilen malzemeden taşıması ve kurması kolay demonte kedi evleri yaptırarak, dağıtımını gerçekleştiriyoruz.
Okul Eğitimleri
Okul ziyaretlerinde çocuklarımız ve gençlerimiz merkezimizde barınan hayvanlarımız için ihtiyaç duyabilecekleri mama ve malzemeleri getiriyor, gözetimimiz altında onları besleyerek, hayvanlarla güvenli iletişim kurmayı öğreniyorlar. Merkezimize gelen çocuklara, hayvanlarla doğru iletişim yöntemlerinin anlatıldığı boyama kitapları, sokaklarındaki hayvanları beslemeleri için mama ve su kapları verilerek farkındalıklarının sağlanması amaçlanıyor. Üniversitelerde gençlerin oluşturduğu hayvan hakları kulüplerinin yaptıkları ziyaretler hayvan sağlığı ve hakları açısından da büyük öneme sahip.
Gönüllüler ile İşbirliği
Mahallelerindeki hayvan dostu gönüllerimizi bir araya getirmek, birbirleri ile tanışmalarını ve sokak hayvanları için el birliği ile hareket edilmesi için çalışmalarımızı sürüyoruz. Sokak hayvani gönüllüsü olmak isteyen komşularımiz merkezimize gelerek bizimle tanışabilirler.
Şişli Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri için İletişim Bilgileri
Telefon: 444 31 12
Mail: veteriner@sisli.bel.tr