Gıda Bankası

 

Sorumlu Müdürlük: Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü

Sorumlu Birim: Sosyal Yardım Birimi

Hizmet Noktası: Gıda Bankası

Başvuru / İletişim: sosyal.destek@sisli.bel.tr / 444 3 112

Belediyemiz Meclisi’nin 2021/24 sayılı kararı ile kabul edilen Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği kapsamında Sosyal Yardım Birimi’ne bağlı Gıda Bankası kurulmuştur.

Gıda Bankacılığı:

Üretici veya satıcılardan bedel ödemeden almış olduğu ürünleri, aracı işlevi görerek ihtiyacı olanlara düzenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan oluşumdur. 27.05.2004 tarihli “Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun” içinde Gıda Bankası; “Bağışlanan veya üretim fazlası, sağlığa uygun her türlü gıdayı tedarik eden, uygun şartlarda depolayan ve bu ürünleri doğrudan veya değişik yardım kuruluşları vasıtasıyla fakirlere ve doğal afetlerden etkilenenlere ulaştıran ve kâr amacı gütmeyen dernek ve vakıfların oluşturduğu organizasyon" olarak tanımlanmıştır.

Şişli Gıda Bankası:

Şişli Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden, hakkında yapılacak sosyal inceleme sonucu temel ihtiyaçlarını karşılamakta sosyo-ekonomik sorun yaşadığı tespit edilen bireyler için ayni ya da nakdi olarak yapılan şartlı ve şartsız bağışların yanı sıra Belediye bütçesinden alınan gıda, temizlik, kırtasiye, oyuncak, ev eşyası, kitap ve yakacak malzemelerinin niteliklerine uygun şartlarda depolanması ve sosyo-ekonomik destek ihtiyacı tespit edilen bireylere dağıtılmasına ilişkin hizmet noktasıdır. Gıda Bankası sistemi ile açlığın ve yoksulluğun önlenmesi, sıfır atık anlayışı ile toplumsal farkındalık yaratılması, yapılan bağışların tüm faydalanıcılara eşit biçimde ulaştırılması sağlanmaktadır.

Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken bireyler Belediyemize yapacakları sosyoekonomik destek başvurusu sonrası Müdürlüğümüzde görevli meslek elemanları yapılacak olan inceleme ve değerlendirme sonrası oluşturulan raporlara istinaden 'Sosyal Değerlendirme Kurulu' tarafından uygun hizmet modeli belirlenir ve yararlanıcıya sunulur. Gıda Bankacılığından yararlanması uygun görülmesi halinde, hanenin sosyo-ekonomik durumuna göre kendilerine tanımlanacak olan puan ile Gıda Bankasından belirlenen periyotlarda yararlanabilecektir. Gıda Bankası’na doğrudan başvuru yapılamayacağından Gıda Bankasından yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın doğrudan sosyo-ekonomik destek talebi ile 444 3 112 Şişli Çözüm Merkezimizi aramaları gerekmektedir.

Şişli Gıda Bankası 2021 yılı Eylül ve 2023 yılı Aralık ayı arasında;

  • 930 hane ve 3.726 bireye hizmet vermiştir.
  • 10.268 adet unlu mamul, gıda mühendisi ve gıda teknikerinin kontrolü sonrası atık olmaktan kurtarılarak uygun şartlarda muhafaza edilmesini sağlamış; atık gıda ürünlerini hayvan barınaklarına iletilerek can dostlarımız ile buluşturulmuş ve onların beslenmelerine katkı sağlanmıştır.
  • Görüntüsü dolayısı ile reyonlarda tercih edilmeyen 120.992 kg manav ürünü gıda mühendisi ve gıda teknikerinin kontrolü sonrası atığa gönderilmekten kurtarılmış ve ihtiyaç sahibi haneler ile buluşturulmuştur.
  • “Aş Ortağım Projesi” kapsamında unlu mamul üzerine üretim yapan işletmelerin fazla üretmiş olduğu veya satamayacağını düşündüğü toplamda 11.327 adet unlu mamul ürünü kurtarılarak Gıda Bankası yararlanıcıları ile buluşturulmuştur.
  • İş birliklerimiz sayesinde “Askıda Yemek” projesi ile 14.683 öğün sıcak yemek Gıda Bankası yararlanıcıları ile buluşturulmuştur.
  • 2023 yılı Şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrası “Gıda Bankası Hizmet Noktası” tarafından Şişli ilçesinde yaşamını sürdüren hanelere:
    • 332 adet “Gıda Desteği”
    • 423 adet “Hijyen Desteği”
    • 76 adet “Bebek Bezi”
    • 77 adet “Bebek Maması”
    • 11 adet “Yetişkin Bezi”
    • 75 adet “Süt ve Süt ürünü”
    • 5 adet “Patili Dostlar için Mama” desteği sağlanmıştır.

Şişli Gıda Bankası bir sosyal hizmet modeli olmasının yanı sıra aynı zamanda atık kontrolü, geri dönüşüm bilinci, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği vb. birçok konuda farkındalık yaratarak dayanışmayı büyüten katılımcı bir uygulamadır. Bu organizasyonun artarak yayılması ihtiyaç sahiplerinin gereksinimlerinin daha da fazla karşılanmasını eş zamanlı olarak da sıfır atık sıfır açlık ilkesinin büyütülmesine olanak sağlayacaktır.

Şişli Gıda Bankası İletişim Bilgileri

Gülbahar Mahallesi, 5. Yıl Sokak, No:2-4, Aksoy Plaza, Bodrum 1 Kat, Şişli/İSTANBUL

Telefon: 444 3 112

Çalışma Saatleri:

Pazartesi: 08:30-12.30 / 13.00-17:00

Salı: 08:30-12.30 / 13.00-17:00

Çarşamba: 08:30-12.30 / 13.00-17:00

Perşembe: 08:30-12.30 / 13.00-17:00

Cuma: 08:30-12.30 / 13.00-17:00

Cumartesi ve Pazar günleri: Kapalı

Yararlanıcı Ziyaret Saatleri: Hafta içi her gün 09.00- 12.30 / 13.00-16.00