Sorumlu Müdürlük: Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü

Sorumlu Birim: Gerontolojik Hizmetler Birimi

Müdür: Öznur SARIAHMETOĞLU

Birim Sorumlusu: Gerontolog Tuğçe Tıngır

Başvuru / İletişim: sosyal.destek@sisli.bel.tr / 444 31 12

Adres: Merkez Mahallesi, Darülaceze Caddesi, No: 12/1 Şişli/İSTANBUL

 

Gerontolojik Hizmetler Birimi Olarak Neler Yapıyoruz?

Şişli Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Gerontolojik Hizmetler Birimi 2021 yılının Nisan ayında Belediyemiz Meclisi’nin 2021/24 Sayılı Kararına istinaden kurulmuştur. Belediyemiz Şişli’de yaşlanmakta olan her bireyin yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmaları planlarken yenilikçi ve ihtiyaca yönelik hak temelli kurgulanmış bakım hizmetlerine dair model geliştirme, yaşlılara yönelik ihmal, suistimal, istismar üzerine farkındalık ve bilinçlendirme faaliyetleri ve Belediyenin mevcut hizmet modelleri arasından müracaatçının durumuna uygun hizmet modeli belirlenerek sosyal destek süreci başlatılmaktadır.

2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında ve 2028 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu uyarınca gerekli görülmesi halinde düzenlenen gerontolojik değerlendirme raporu ve sosyal inceleme raporuna istinaden ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bildirim ve yönlendirme yapılmaktadır.

Yaşlılara yönelik şiddet, yaş ayrımcılığı (yaşçılık), yaşlı ruh sağlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve toplumsal yaş eşitliği kesişimselliği, yaşlıların insan hakları, yaşlı sağlığı, yaşlı gönüllülüğü, yaş dostu toplumlar, yaşlı gönüllülüğü vb. yaşlıların ihtiyaç duyduğu tüm konularda eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülmektedir.

22/5/2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmeliğe Sağlık Bakanlığı 20 Kasım 2021 Tarihinde Resmi Gazeteden yayımladığı karar ile gerontolog unvanını ekleyerek gerontolog tanımı ve görevlerini şu şekilde belirtmiştir:

a) Yaşlının kendisi, ailesi,   bakım vereni  ve  çevresi   ile   birincil   görüşmeleri   yapar, geriatrik hizmeti planlar, takibini yapar ve ilgili birimlerle koordinasyonu sağlar.

b) Yaşlının yararlandığı/yararlanacağı hizmetleri tespit eder ve tıbbi, sosyal, hukuki ve diğer hizmet süreçlerini düzenler, ilgili birimlerle iletişime geçer ve hizmet alanları

c) Gerontolojik Değerlendirme Raporu (GDR) düzenler.

ç) Yaşlı ziyaretleri yaparak; yaşlının ihtiyaçlarını tespit eder, ölçer, değerlendirir ve ihtiyaçların giderilmesi için gerekli faaliyetleri yürütür.

d) Sağlıklı yaşlanmayı sağlamak üzere; sosyal izolasyonun önlenmesine yönelik sosyal ilişki ağlarını güçlendirecek etkinlikler düzenler.

e) Gerontolojik hizmet sunumuna dair ergonomik ihtiyaçları tespit eder ve düzenlenmesini sağlar.

f) Yaşlının akut sağlık sorunları ve acil bakım ihtiyacında kriz yönetimini sağlar.

g) İlgili birimler ile görüşerek ihtiyaç sahibi yaşlının, bakımevine yerleştirilmesini ve/veya maddi yardım almasını sağlar.  

AMAÇ

Toplumsal yaş eşitliği ve katılımcılık ilkesi ile ayrımcılığa karşı çalışmalar yürüterek, yaşlıların kendi ihtiyaçları doğrultusunda belirledikleri çözüm yollarına erişmelerine destek olmak BM’nin yaşlılık ilkelerinden olan kendilerini gerçekleştirebilecekleri alanların oluşturulmasına dair kendilerini geliştirebilecekleri eğitim, proje vb. faaliyetleri kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin sivil toplum kuruluşları ve kooperatiflerle işbirliği ile geliştirerek yürütülmesi amaçlanmaktadır.

Şişli’de yaşayan her komşumuzun yaşam kalitesini artırmak, daha sağlıklı ve daha keyifli yaş almasına yardımcı olmak için Türkiye’de Gerontolojik Hizmetler Birimi’mizi kurduk. Türkiye’de yaşlılık hizmetleri bakım alanına hapsedilmiştir. Buna karşın bakım hizmetleri haricinde yaşlı hakları, yaş ayrımcılığı, yaş dostu uygulamalar ve BM’nin 5 yaşlılık ilkesine göre hizmet uygulamaları geliştirecek bir birim kurguluyoruz. Bu hizmet planlamamızı kurgularken, ‘Gerontolojik Hizmetleri’ ile ‘Engelli ve Yaşlı Hizmetleri’ni birbirinden ayırıp, yaşlılığı engellilik olmaktan da çıkardık.

Bakım Hizmetleri konusunda kadın çalışmaları ve KEDV ile yaptığı disiplinler arası çalışmalar kesişimselliğinde yeni bakım modeli bünyesinde sertifikalı eğitim programları ile kadın istihdamı konusunda destek sağlayarak kadının toplumsal ve ekonomik yaşama aktif katılımı amaçlanmakta ve yerinde yaşlı bakım programını kurgulamaktadır.

MİSYON

Yaşlıların yaşam kalitesini artırmak için BM’nin bağımsızlık, katılım, bakım, kendini gerçekleştirme ve itibar ilkelerinin yerel yönetimlerde iyi yönetişim perspektifiyle çalışmalarımızı ele alıyoruz. Bu konuda yerel yönetimeler toplumdaki sorunlarla ilgili sorumluluk üstlenmeli; adil, tutarlı, katılımcı politikalar ve uygulamalar gerçekleştirmeli; uygulamaları sonucunda şeffaf bir şekilde hesap verebilmeli; ve uygulamalarının sonucu etkili olmalıdır.

KURULUŞ VE ORGANİZASYON

Gerontolojik Hizmetler Birimi

a) Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar,

b) Huzurevi Hizmetleri,

c) Gündüzlü Kurum Bakımı Hizmetleri,

ç) Alzheimer Yaşam Evi

d) Geçici Barınma Hizmetleri (kimsesiz, sokakta kalmış yaşlılarımızın durumlarına uygun bir kuruluşa yetiştirilene kadar barınabilecekleri bir ortam),

e) Yaşlı Evde Bakım Hizmetleri,

f) Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri (hukuki, psikolojik, sosyal hizmet vb)

Gerontolojik Hizmetler Biriminin Görevleri Nelerdir?

a) Huzurevi, evde yaşlı bakımı ve gündüzlü yaşlı bakımı hizmetlerini yürütmek

b) Yaşlıların mutlu, huzurlu ve kaliteli vakit geçirebilmeleri amacıyla Şişli ilçesindeki fiziki düzenlemeler yapılmasını sağlamak

c) İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak yaşlılarla ilgili özel gün ve haftaların kutlama programlarını düzenlemek ve yürütmek

d) Gerektiğinde ayrı binalarda ücretli yaşlı bakımı ve huzurevi hizmeti vermek

e) Kimsesiz ve ihtiyaç sahibi yaşlılara yönelik Evde Yaşlı Bakımı Hizmetleri ile psikososyal destek hizmetlerini yürütmek (kişisel bakım, ev temizliği )

f) Evinde yaşlı bulunan aileler ile evde bakım hizmeti alan ailelere ihtiyaç duydukları alanlarda psiko-sosyal destek hizmeti sunmak

g) Yaşlı ve yaşlı yakınlarının taleplerini sağlıklı verilere dayanarak tespit etmek amacıyla saha çalışmalarını yürütmek, sosyal inceleme çalışmalarını yapmak ve bu çalışmalar ile ilgili sosyal inceleme raporları düzenlemek

h) Gerontolojik hizmetler alanında çalışan kamu kurum ve kuruluşları, üniversitelerin ilgili bölümleri, sivil toplum kuruluşları ve kooperatifler ile birlikte ortak projeler geliştirmek ve uygulamak

i) Mahallelerin ihtiyaçları ve Belediyenin imkân ve planlamaları doğrultusunda yaşlılara yönelik gündüz bakımevi, dayanışma merkezi vb. sosyal hizmet merkezlerinin planlama, açılış ve işleyiş işlemlerini yapmak

j) Gerontolojik Hizmetler Birimi uhdesinde yürütülecek tüm faaliyetlerde hak temelli yaklaşımı benimsemek

k) Müdürlüğün diğer birimleri ile işbirliği ve eşgüdüm içinde çalışmak

l) Üst makamların isteği doğrultusunda aylık ve yıllık raporlar hazırlamak

m) Geçerli olan kanun, tüzük ve yönetmelik mevzuatlarına uygun müdürün vereceği diğer talimatları yerine getirmek

PROJELER

YERİNDE YAŞLI BAKIM HİZMET MODELİ

65 yaş üstü bireylerin bakım ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Yerinde Yaşlı Bakımı alanında düzenlenecek sertifikalı eğitimleri tamamlayan kadınların, ücretli ve güvenceli olarak bakım hizmeti vermeleri ve böylece mesleğe dönüştürmeleri hedeflenir.

Türkiye’nin ilk bakım kooperatifi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü Kadın Çalışmaları Birimi bünyesinde olan Kadın Politikaları Merkezinde kooperatifin kuluçka merkezi rolünde faaliyetlerini yürütmektedir.

Yaşlı bakımı, tüm ülkelerde toplumsal olarak cinsiyetlendirilmiştir ve çok büyük oranda kadınlar tarafından aile ilişkileri temelinde karşılanmaktadır. Bu durum yoksulluğun feminizasyonunu artırmakta ve eşitsizlikleri derinleştirmektedir.

Kadınların görünmez hale getirilen bakım emeklerini, mesleğe dönüşebilmeleri için Şişli Belediyesi ve KEDV iş birliğinde Yerinde Yaşlı Bakımı Programı uygulamaları başlayacaktır. Bu program ile katılımcı kadınlar, Yerinde yaşlı bakımı konusunda sertifikalı mesleki eğitimler alacaktır. Eğitimler sonunda bir araya gelen kadınlar, ortaklaşarak, kooperatifleşerek bir iş modeli geliştirecek ve gelir elde etme olanaklarını artıracaktır.

Yerinde Yaşlı Bakım modeli bu iki toplumsal grubu bir araya getirerek, birbirlerinin sorunlarına çözüm olmalarını önerir.

  • Bakım emeğini görünür kılar, kamusallaştırır, sorumluluğu topluma yayar; güvenceli bir iş olarak ücretlendirir.
  • Bakım ilişkisini, tarafların, karşılıklı olarak birbirini gözettiği, yaşamlarına değer verdiği, dayanışmayı öncelediği, işbirliğine dayalı alternatif bir ekonomik ve toplumsal model olarak dönüştürür.
  • Bakım sadece temizlik, kişisel bakım gibi fiziksel nitelikteki ihtiyaçlar olarak görülmez, sürdürülebilir ve güvenilir ilişkileri merkeze alarak yürütülür.

BAKIM EKONOMİSİ

Bakım işinin,  ekonomik güvence, kabul görme ve toplumsal saygınlığı olan iş veya meslek olarak kabul görülmesini, aynı zamanda özellikle kadınların hane içerisinde karşılıksız ve ücretsiz şekilde verdikleri bakım emeğini görünür hale getirmeye ve bunun gelir getiren diğer emek türlerinden biri olmasını sağlamak amacıyla, yerelde geliştirilecek ekonomik bakım modelidir. 

KADIN KOOPERATİFİ

Protokol kapsamında, kadınlar tarafından kurulacak/kurulmuş olan ve yaşa bağlı nedenlerle günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmekte zorluk yaşayan bireylere yönelik yerinde bakım hizmetlerini yürütecek tüzel kişilik.

HEDEF KİTLE

İstanbul ilinde ikamet eden, yaşa bağlı nedenlerle günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmekte zorluk yaşayan 65 yaş üstü bireyler.

Amaç:

Bu projenin amacı; Belediye ve KEDV’in Şişli’de, yerinde yaşlı bakımı hizmet modelinin oluşturulması kapsamında yapacakları işbirliğinin esaslarını belirlemektir. Bu işbirliği ile bir yandan yaşlılar için kendi sosyal çevrelerinde kendilerini gerçekleştirebilme olanakları sunulurken bir yandan da çeşitli nedenlerle işgücü piyasasına katılamayan kadınlar için yaşlı bakımı alanında alternatif iş alanları yaratılmış olacaktır.

Kapsam:        

Bu kapsamda aşağıdaki çalışmalar yürütülecektir.

  • Faaliyetlerin yürütüleceği mahallelerin belirlenmesi: Şişli Belediyesi ve ilçede faaliyet gösteren diğer kurum ve kuruluşlarla görüşülerek projenin uygulanacağı mahalleler seçilecektir.
  • Belirlenen mahallelerde ihtiyaçların tespit edilmesi; Seçilen mahalleler hakkında bilgi edinmek, kadınların ihtiyaçları ve potansiyellerini belirlemek için saha çalışmaları ve toplantılar yapılacaktır.
  • Proje Merkezi’nin kurulması; Proje faaliyetlerinin koordine edileceği, kadınlara yönelik eğitim, danışmanlık, teknik destek, bilgilendirme, beceri eğitimleri,  iş geliştirme vb. programlarının uygulanacağı, proje katılımcısı kadınların çocukları için bakım ve eğitim faaliyetleri yürütmek üzere Oyun Odası bulunan, katılımcıların yönetiminde  bir merkez kurulacaktır.
  • Kadınlara yönelik liderlik ve güçlendirme eğitimleri; Proje kapsamında mülteci ve yerelden kadınların liderlik becerilerinin geliştirilmesine ve güçlenmelerine destek olmaya yönelik olarak çeşitli faaliyetler uygulanacaktır. Bu kapsamda, liderlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim, katılım, insan hakları/kadının insan hakları, farklılıklara saygı gibi konuları içeren eğitimler verilecektir. Bu eğitimleri yaygınlaştırmak üzere yerelden eğiticiler yetiştirilecektir.
  • Hizmetlere erişimin artırılması; Liderlik eğitimi almış proje katılımcıları arasından seçilecek mahalle liderleri kanalıyla, mahalledeki kadınlar çocukları ve ailelerinin ihtiyaçları doğrultusunda   kamu, özel ya da sivil  toplum kuruluşları tarafından verilen hizmetlere yönlendirilecekler. Ayrıca çeşitli konulardaki bilgilenme ihtiyaçlarına cevap vermek üzere geniş katılımlı seminerler düzenlenecektir.
  • Kadınların ekonomik yaşama katılımlarının artırılmasına yönelik faaliyetler;
  • Girişimcilik ve kooperatifçilik eğitimleri; Kadınların girişimcilik becerisini geliştirmek amacıyla, bireysel ve ortaklaşa olarak iş kurmak veya işini geliştirmek isteyen kadınlara yönelik yaygın girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kooperatifçilik eğitimleri verilecektir.
  • Örnek kadın işletmelerinin kurulması ve kooperatifleşme; Şişli’de kadınlar için girişimcilik ve istihdam potansiyeli taşıyan bakım hizmetleri dahil tüm  sektörler tespit edilecektir.  Bu sektörlere ilişkin değer zinciri analizleri ve fizibilite çalışmaları yapılacaktır. Bu analizlere göre kadınların ortaklaşa gelir elde edeceği, ekonomik ve sosyal etkisi yüksek bir ya da iki ortak işletme /işletmelerin kuruluş çalışmaları başlatılacaktır. Bu arada,   daha önce kooperatifçilik eğitim almış olan ve kurulacak bu işletmelere ortak olmak isteyen kadınlar kooperatifleştirilecek ve işletmelerdeki hizmetin sürdürülmesi ve yönetimini sağlamaları için eğitileceklerdir. KEDV’in oluşturacağı uzman havuzu ve destek mekanizması tarafından düzenli ve sistemli şekilde  pazarlama, ürün/iş geliştirme, yönetim, finans, hukuk gibi konularda mentorluk ve koçluk desteği verilecektir. 
  • İstihdam: Yine yerel paydaşlarla birlikte (Belediye, İş Kur, Halk Eğitim, meslek odaları, vs.) Şişli’de işgücü arz ve talebi araştırılacak, kadınların istihdamını desteklemeye yönelik beceri eğitimleri düzenlenecek, kadınlar istihdam olanakları hakkında bilgilendirilecek ve yönlendirilecektir.
  • Yaşlılar için Yerinde Bakım Programı: Yaşlıların gündelik ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşam pratiklerinin desteklenmesine yönelik başlıca hizmetler olan; ev temizliği, sıcak yemek, kişisel bakım, evde tadilat, çağrı hattı, alışveriş, fatura ödemeleri, ilaç takibi, psikolojik danışma hattı gibi ve tespit edilecek yeni hizmetleri vermek üzere Kadın Kooperatifleri üzerinden bir iş modeli geliştirilir. Bu sayede yaşlılar için kendi sosyal çevrelerinde kendilerini gerçekleştirebilme olanakları sunulurken, aynı zamanda işgücü piyasasına katılamayan kadınlar için yaşlı bakımı alanında istihdam sağlanır.

GERONTOLOJİK HİZMETLER KAPSAMINDA GERÇEKLEŞEN İŞBİRLİKLERİ

1. Senex Yaşlanma Çalışmaları Derneği

    • SOLIS\e: Yaş Dostu Mekanları ve Hak Temelli Hizmetleri Planlamak Eğitim Programı;
    • Katılım & Kapsayıcılık
    • Yaş Dostu Mekanlar & Hak Temelli Hizmetler
    • Agısm/ Yaş Ayrımcılığı
    • Toplumsal Cinsiyet
    • Veri Okuryazarlığı

olmak üzere beş modülden oluşan bir öğrenim programıdır. Modüllerin her birinde yaş dostu mekanlar ve hak temelli hizmetler için temel gerekliliklerden biri ele alınmaktadır. Modüller, detaylı saha çalışması sonucunda konusunda uzmanlaşmış Senex Dernek üyesi araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Modül içerikleri nitel ve nicel verilere dayalı ihtiyaç analizleri sonucunda belirlenmiştir. Modül içerikleri hem teorik bilgi hem de uygulama olanağı sunmaktadır.

SOLIS\e Öğrenim Programı Raoul Wallenberg Enstitüsü Türkiye Programı desteğiyle geliştirilmiş, AgeSA ve Sivil Toplum için Destek Vakfı (STDV) tarafından sunulan Her Yaşta Fonu desteğiyle yaygınlaştırılmaktadır.

Şişli Belediyesi olarak bu programa başvurmuş ve ilk dönemi için kabul alarak eğitim programı içerisinde yerimizi aldık.

SOLIS\e öğrenim programı, yaş dostu mekânlar ve hak temelli hizmetler için sıralanan bu temel gereklilikleri, yerel yönetimler başta olmak üzere ilgili tüm kurum, kuruluş ve kişilerin ihtiyaç duyacağı bilgi ve tartışma ortamını geliştirme motivasyonu ile hazırlanmıştır.

SOLIS\e öğrenim programının geliştirilmesi sürecinde yerel yönetimlerde ihtiyaç analizleri gerçekleştirilmiştir. İki yıl süren araştırma süreci sonunda ihtiyaç analizleri, literatür taramaları ve pilot uygulamalar sonucunda öncelikli olarak modüller tasarlanmıştır. Her bir modül alanında uzmanlaşmış Senex Dernek üyeleri tarafından gözden geçirilmiştir. Uygulama örnekleriyle de zenginleştirilen SOLIS\e öğrenim programının ilk dönemi 22 Aralık ile 8 Nisan 2021 tarihlerini kapsayan 15 haftalık süreçte uygulanmıştır. İlk döneme Türkiye genelinde 15 katılımcı iştirak ederek 15 haftalık programı başarıyla tamamlamışlardır.

2. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

“Türkiye’de Yaşayan Mülteci ve Yereldeki Dar Gelirli Kadınları Güçlendirme Projesi”si kapsamında Şişli’de ikamet eden yaşlıların kendi sosyal çevrelerinde ihtiyaç duydukları hizmetleri alma olanakları sunup çeşitli nedenlerle işgücü piyasasına katılamayan kadınlar için yaşlı bakımı alanında alternatif iş alanları yaratmaktır. “Emeğim Evinde” adıyla yürütülecek olan bir program hazırlığı devam etmekte olup Şişli İlçesinde yaşayan ve temizlik işlerinde çalışan kadınlara yönelik bir kooperatif kurularak varsıl ve/veya yoksul olup öz bakımını gerçekleştiremeyen 65+ bireylere evinde temizlik hizmeti verilmesi amaçlanmaktadır.

3. Alzheimer Derneği

Alzheimer Gündüz Yaşam Evi

Türkiye’nin tek ruhsatlı Alzheimer Gündüz Bakımevi olmak ile birlikte Alzheimer hastalığı sebebiyle mental ve motor fonksiyon kayıpları olan ve yatağa tam bağımlı olmayan hastalara gündüzlü bakım hizmeti sağlanan merkezdir.

Alzheimer Gündüz Yaşam Evimizde sadece Şişli halkına değil İstanbul’un tüm ilçelerinden gelen sakinlerimize hizmet verilmektedir. Alzheimer Derneği ile işbirliği içerisinde yürüttüğümüz Alzheimer Gündüz Yaşam Evi’nde hasta yakınlarının bakım veren yükünü hafifletmek, hastalık hakkında eğitim vermek, farkındalık çalışmaları gerçekleştirmek, bu sorunu paylaştıklarını hissetmelerini sağlamaktır. Hastaları bir araya getirerek hastalara rehabilitasyon hizmeti sunmak, psiko-sosyal destek çalışmaları gerçekleştirmek, evde bakım eğitim hemşiresi desteği sunmak gibi hizmetlerin yanı sıra demans dostu mekanlar ve planlamalar üzerine çalışmalar yürütmekteyiz.

Yürütülen Faaliyetler

1. Alzheimer Risk Taramaları Programı

Bu çalışma demansı teşhis etmemektedir, bir tarama programıdır. Tarama sonucu şüpheli görünen bireylerde detaylı araştırmanın yapılarak olası bir demansın saptanmasına hız vermek, uygun görülen uzmanlara (psikolog, psikiyatri, nöroloji, geriatri, endokrin…) danışması için yönlendirmeler yapılarak tespitin olabildiğince erken evrede gerçekleşmesini sağlamak hedeflenmektedir. Önemli bir diğer amaç ise tanının konması en az altı aylık bir süreç gerektirmektedir, daha erken tedavi sürecinin başlanmasında katalizör görevi üstlenmek ve yaptığımız çalışmayla bireyin tarama testlerini altı ayda bir gerçekleştirerek süreci takip etmektir. Çalışmanın üçüncü bir önemi ise demans çalışmalarıyla ilgili yerel yönetimlerde ilk sürdürülebilir çalışmaları başlatmak ve bu alanda koruyucu önleyici çalışmaları organize etmektir.

İlk dönem gerçekleştirilen Alzheimer Risk Taramaları Programına dahil olan bireylere yönelik ilk veriler derlenmiştir. Alzheimer Risk Taramalarını yaptırmaya gelenlerin %11,1i yakınlarının isteği üzerine randevu almıştır. Bu kesimi ikiye ayırabiliriz. Birincisi randevu alan kadınlar kendi istekleri üzerine eşlerine de randevu alarak birlikte gelmişlerdir. İkincisi bireyin günlük yaşamında yaşadığı yoğun unutkanlıklar neticesinde çevresinin korkusu ve şüpheleri üzerine bir yönlendirme yapılarak taramalara katılım sağlamıştır.

Başvuran kişilerin profiline baktığımızda evli (%61,1), kadın (%83,7), eğitim seviyesi yüksek (%53,4), emekli (%53,8), kendi evlerinde 2 kişilik yaşlı hanelerden oluşan katılımcılardan oluştuğunu tespit ettik.

Alzheimer hastalığı kadınlarda görülme riski daha fazla olmasıyla birlikte risk taramalarına en yoğun talep de %83,7 oranıyla kadınlarda gerçekleştirilmiştir.

Katılımcılarımızın aile öykülerine baktığımızda %46,6’sının Alzheimer tanısı almış olduğunu görmekteyiz. Bu kişilerin kim olduğuna baktığımızda anne ve anneanne olduğunu söyleyen katılımcılarımız günlük hayatlarında her unutkanlığı en yakınında bir Alzheimer hastasının olması gerekçesiyle korkuya kapıldıklarını ve hayatlarını endişe, korku ve kaygılanarak geçirdiklerini belirtmektelerdir.

2. Ev İçi Güvenliği Tespit Çalışmaları

Ev içi güvenliğini sağlamak için ölçümler yapıyor tehlikeli alanların dönüşümünü gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Senex Yaşlanma Çalışmaları Derneği tarafından geliştirilmiş SOLIS Yaş Dostu Çevre Değerlendirme Aracı’nı kullanarak hanelerde çalışmalar gerçekleştirmeye başladık. Bu ölçeğin amacı, hızla yaşlanan bir toplumda çevresel koşulların sistematik olarak değerlendirilmesini sağlamak, her yaştan insan için yaşanabilir ve sürdürülebilir bir denge içerisinde daha iyi bir çevrenin yaratılmasına katkıda bulunmaktır. Şişli’de öncelikli olarak Parkinson hastalarında bu aracı kullanmaya başladık.

3. Demans Dostu Şişli Projesi

Yaş Dostu Kentlere Doğru: Hızla Yaşlanan Bir Toplumda Yaş Dostu Çevreler ve Hizmetler Yaratmak (Arun, 2019) araştırması akabinde Şişli Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan yaşlıların aktif olarak kullandıkları merkezlerimizi Demans Dostu olarak kurgulamak ve demanslı bireylerin DSÖ Yaş Dostu Toplumlar Ağı’nın inceleme kriterlerinde olan güvenli bölgeleri oluşturabilmek için Müdürlüğümüz birimlerinde demans dostu merkez çalışmalarımız başlamıştır.

Demans ve demansın en sık görülen demans tipi olan Alzheimer hastalığı özelinde personale uzmanlar tarafından bilinçlendirme, farkındalık ve Alzheimer hasta, hasta yakınları ile iletişim konusunda eğitim verilerek başlanmıştır.

4. Yaş Dostu Kent Okulu

Yaş Dostu Kent Okulu için Türk Geriatri Derneği işbirliğiyle 18 Mart tarihinde başlayarak her çarşamba saat 12.00 ile 13.00 arasında 15 Hazirana kadar hekimler tarafından sağlık okuryazarlığı eğitim programı gerçekleştirilmiştir.

Bu hizmet kapsamında yaşa, sosyo-ekonomik yapısına, toplumsal cinsiyete göre ayrıştırmadan yenilikçi bir bakış açısıyla, kapsayıcı toplum hizmetine erişmek, toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için hak temelli bir bakış açısıyla her yaşa uygun eğitim programımızı da devreye aldık. Bu eğitim programı çerçevesinde Türkiye’de öncü ve dünyada da örnek teşkil edecek olan “Yaş Dostu Kent Okulu”muzun modelini geliştirmeyi hedefliyoruz.

Amaç

  • Yönetişimi güçlendirmek     için    sivil    toplum    örgütleriyle     çalışarak    yapacağımız     hizmet planlamalarında karar verici mekanizmada yer almasını sağlayacak bir platformu oluşturmak,
  • Yerel yönetimler için bir rol model oluşturmak
  • Kapsayıcı hizmet modeli için toplumun her bireyini kapsayacak bir çalışma gerçekleştirmek
  • Kuşaklararası dayanışmayı geliştirmek
  • Her bilginin her yaşta ve herkes için olduğunu benimsemek
  • Doğru bilgiye uzmanlarından ulaşmak ve infodemi ile mücadele etmek
  • Veriye dayalı yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz ihtiyaçlar doğrultusunda uzman ile toplum arasında köprü olmak

Yaş Dostu Kent Okulu için Türk Geriatri Derneği işbirliğiyle 18 Mart tarihinde başlayarak her çarşamba saat 12.00 ile 13.00 arasında 15 Hazirana kadar hekimler tarafından sağlık okuryazarlığı eğitim programı gerçekleştirilmiştir.

5. Dijital Kapsayıcılık Projesi

Toplumsal dayanışmayı ve kuşaklararası iletişimi güçlendirecek bir çalışma için dijital eşitsizlikler ile mücadele etmek istemekteyiz.

Bu kapsamda, 65+ Yaşlı Hakları Derneği, olarak “65+ İçin Dijital Kapsayıcılık” Projesi ile süreçte yer alarak proje iştirakçisi olarak yer aldık.

65+ dijital kapsayıcılık çalışmaları, pandemi süreciyle birlikte bir gereklilikten bir aciliyete evrildi. Günlük alışverişten, sağlık, bankacılık hizmetlerine, sosyalleşmeden, kamu hizmetlerine ulaşmaya, kültürel ve eğitsel faaliyetlere uzanan geniş bir yelpazeden dijital dünyanın dilini öğrenerek kolaylıkla yararlanmak mümkün. Dijitalleşme ile yaşamın daha hızlı, daha konforlu, daha eğlenceli, daha bağlantıda olması olanaklı ama bunun ötesinde artık dijitalleşmenin dışında kalmanın mahrumiyet, mağduriyet yaratabileceği bir dünyada yaşıyoruz.

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarla çevrim içi yaşama dahil olmak her yaştan insanın küçük eşikleri aşarak öğrenip uyumlanabileceği bir yeni yaşam biçimi. Bu proje kapsamında gönüllü gençler, yani teknolojiye doğanlar, 65+ olup teknolojiye ürkek yaklaşabilen daha geç tanışanlara aracılık ettiler.

6. Torununla Gel Etkinlikleri

Kuşaklararası iletişimi güçlendirmek ve yaşlıların aile içi iletişimi güçlendirebilecekleri alanları kurgulamak için büyükanne ve büyükbabaların torunlarıyla eğlenceli vakitler geçirmeleri için atölyeler düzenlenmektedir.

7. Sabancı Vakfı-BADV Projesi

Sabancı Vakfı ile yapılan görüşmeler sonucunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine yönelik kurum politikası oluşturacak dört aylık bir eğitim süreci başlatılmış ve 12 kişilik politika geliştirme grubu, 4 kişilik eğitici eğitmen grubu oluşturularak kurum içi ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini’ yaygınlaştırıcı politikaların belirleneceği çalışmalara başlanmıştır. Gerontolojik Hizmetler Birimi olarak yaşlı kadınların maruz kaldıkları yaş ayrımcılığı, gri tavan sendromu üzerine politika belgesine bakış sunarak toplumsal yaş eşitliği üzerine kurum politikasına katkı sunma görevini üstlenir.

8. Yaşlı Bakım ve Hijyen Eğitimleri

Şişli İlçesi’nde yaşayan yaşlı nüfusun evde bakım ihtiyacı göz önünde bulundurularak, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile gerçekleştirilen iş birliği protokolü çerçevesinde “Yerinde Yaşlı Bakımı Programı” hayata geçirilmiştir. Rumeli Üniversitesi’nden yaşlı bakım eğitimi alan kadınlar kooperatifleşme çalışmalarını yürütmektedir.

GERONTOLOJİK HİZMETLER BİRİMİNDE YAPILAN ÖZEL GÜNLER

11 Nisan Parkinson Günü Programı Etkinlikleri;

Gerontolojik Uygulamalar ile Parkinson

11.30 Tai Chi Master ile Hareket Et, Zinde Kal (Spor Programı)

12.15 Yaşam Ağacını Tasar Atölyesi (Sanat Terapisi)

13.15 Ritmi Yakala Atölyesi (Müzik Terapisi)

14.30 Şişli Parkinson İzleme Ağı Hareketi

15.00 Parkinson ve Parkinsonda Cerrahi Girişimler (Uzman Nörolog ile bilgilendirme toplantısı)

15.30 Beyin Pili ile Yaşam (Deneyim Aktarımı)

18 – 24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası Programı

19 Mart - Belgrad Ormanı Doğa Yürüyüşü

20 Mart – Torununla Gel Etkinliği

20 Mart  - Senyorapp ile Sağlıklı Yaşlanma Atölyeleri

21 Mart – Kahvaltı Buluşması

21 Mart – Afette Yaşlı Olmak

22 Mart – İşitme Kaybı Alzheimer Riskini Artırıyor

22 Mart  - Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi Açılışı

23 Mart – Yaşlı Bireyler için İyi Oluş ve Psiko – Sosyal Destek

23 Mart – İftar Yemeği Buluşması

24 Mart – Yaş Dostu Kent Okulu

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

9 hizmet noktamızda eş zamanlı olarak Alzheimer Risk Taramaları Programı

ÖDÜLLER

Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülleri: Kadının Ücretsiz Bakım Emeğinin Azaltılmasına Yönelik Sunulan En İyi Uygulama – Şişli Belediyesi Gerontolojik Hizmetler Birimi

03.12.2022 tarihinde Sosyal Demokrasi Vakfı tarafından düzenlenen Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülleri’nde Yerinde Yaşlı Bakım Modeli ile başvurumuza istinaden modelin gerontoloijk bir perspektif ile geliştirilmesinden dolayı ‘’Gerontolojik Hizmetler Birimi’’ Kadının Ücretsiz Bakım Emeğinin Azaltılmasına Yönelik Sunulan En İyi Uygulama kategorisinde ödül almaya hak kazanmıştır.

Gerontoloijk Hizmetler Birimine ait 4 (dört) dış birim hizmet vermektedir:

  1. Yaşlı Hakları Merkezi
  2. Yaşayan Ev
  3. Alzheimer Gündüz Yaşam Evi
  4. Mahalle Berberi