İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’na göre çalışmalarını yürütüyor. Müdürlüğümüz imar durumu almak isteyen mal sahibine veya vekiline, tapu ve çap belgesine istinaden imar durumu düzenler, onay için getirilen mimari projeleri statik hesapları ve çizimlerini de kapsayan bir çerçevede ilgili kanun ve yönetmeliklere göre inceler, ruhsat yenilemesi ve tadilat ruhsatı için vizeleri kontrol eder ve gerektiğinde inşaat mahalline giderek yerinde tespit yapar. Müdürlüğümüz ayrıca; asansör tescil belgesini düzenler, hesaplanan harçların ve ücretlerin tahakkuk ettirilmesini sağlar. Kat irtifakı, bina yangın önlemleri raporu düzenlemek, kanal-kaldırım iştirak bedelini hesaplamak ve bedelin taşınmaz malikince yatırılmasını sağlamak, yapı kullanma izni vermek gibi teknik ve uygulamaya dönük görevleri de ilgili kanun, yönetmelik ve mevzuat hükümlerine uygun olacak şekilde yapar.

Yapı Kontrol Birimi

Yapı Kontrol Müdürlüğü; ruhsatsız (yapı izin belgesi olmayan) kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve ruhsatlı (yapı izin belgesi olan) binaların 3194 sayılı İmar Kanunu ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve yönetmeliklere göre inşaatların ruhsat ve ekine uygun yapılmasını iskan alınmasını sağlamak için gerekli denetimleri yapmak ve denetimlerin ardından herhangi bir usulsüzlük söz konusu ise gerekli iş ve işlemleri yapmakla sorumludur.

Müdürlük Şişli sınırları içindeki tüm mahallelerin düzenli bir program dahilinde yapı kontörünü gerçekleştirir ve tespit edilen yasa ve yönetmeliklere aykırı yapılarla kaçak yapılar hakkında 3194 sayılı Yasa’nın ilgili maddeleri kapsamında işlem yapar. Ayrıca 775 sayılı Yasa’nın 18. maddesi gereği tapusuz bölgelerde tespit edilen kaçak yapıları Zabıta Müdürlüğü’ne bildirir, çevre sağlığını tehdit eden (yıkılacak derecede tehlikeli veya metruk) yapılarla ilgili gerekli tedbirleri almak ve işlemlerini de yürütür. Yapımı tamamlanan binalara İş Bitirme ve Yapı Kullanma İzin Belgesi düzenleyen Müdürlük, yıkım belgesi verdiği gibi iskele belgesi ve tamirat izni de verir.