1972 yılı Erzincan doğumlu Turgay POLAT ilk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini İnsan Kaynakları Yönetimi alanında tamamladı, Marka Yönetimi ve Stratejik Planlama alanında doktora programına devam etmektedir.

1992-1994 yılları arasında Türk Psikologlar Derneği ve Otistik Çocuklar Derneği ile iş birliği yaparak, engelli çocuklar üzerine çeşitli projelerde yer aldı. Aura Psikoterapi, Sanatla Tedavi ve Eğitim Merkezinde geçirdiği iki yıl boyunca otistik çocuklarda müzikle terapi konusunda çalıştı. Etno müzikolog Turgay BAŞAR ile gerçekleştirdikleri çalışmalar, Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen Türk PDR Derneği kongresinde yer aldı. Dershanecilik kariyeri, 1998-2011 yılları arasında geniş bir yelpazede eğitim verme fırsatı sunarak geçti. Mesleğine rehber öğretmen olarak başladıktan sonra, rehberlik koordinatörü ve genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. 

2007 yılında eğitim sistemi üzerine düşüncelerini ve gözlemlerini paylaşmak amacıyla Akşam Gazetesinde köşe yazarlığına başladı. 2011-2013 yılları arasında, Karar Gazetesinde eğitim köşe yazarlığına devam etti. Bu dönemde, eğitimdeki yenilikleri takip etme ve bu konularda toplumu bilgilendirme misyonunu sürdürdü. Ardından, 2013-2015 yılları arasında Posta Gazetesinde eğitim yazarlığı yaparak, geniş bir okuyucu kitlesiyle etkileşimde bulunma fırsatı buldu. Bu süre zarfında, medya üzerinden eğitimle ilgili bilgi paylaşımını artırdı. 19 farklı ülkede eğitim araştırmaları yapan Turgay POLAT; 2006-2010 yılları arasında YÖK Sınav Danışmanlığı ve 2010 Yüksek Öğretime Geçiş Sınav Sistemi Komisyon Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Halen yürürlükte olan Liselere Geçiş Sistemi Grubunda da görev almıştır. Milli Eğitim Eski Bakanı Ziya Selçuk döneminde eğitim vizyonu belgeseli çalışma grubunda bulunmuştur. POLAT’ın yükseköğretim stratejileri ve üçüncü nesil üniversiteler konusundaki çalışmaları 2014-2017 yılları arasında yoğunlaştı. Bu dönemde, Yükseköğretim Kurulu Başkanına sunduğu iki rapor, üniversitelerde stratejik gelişim süreçleri hakkında derinlemesine analiz içeriyordu. 2017 yılında ise TEOG’dan, LGS’ye geçiş sürecinde Cumhurbaşkanlığının oluşturduğu komisyonda yer alarak, yeni LGS sisteminin oluşturma sürecinde görüşlerini ve önerilerini sundu. 2011 yılından itibaren üniversite çalışmalarına odaklandı. Bahçeşehir Üniversitesi; marka stratejileri, yükseköğretim stratejileri, rektör danışmanlığı ve mütevelli heyeti başkanı baş danışmanlığı gibi önemli görevleri üstlendi. Halen üniversitede kariyer ve gelecek konusunda dersler vermeye devam ediyor. Bunun yanı sıra TEGV ve TEMA üyelikleri kapsamında, çeşitli projelerde yer alarak genç nesillerin eğitimine ve çevre bilincinin artmasına katkı sağlamaktadır.

Türkiye ve Dünya yükseköğretim sistemleri konusunda çalışmalar yürüten Turgay Polat, yükseköğretim sisteminde fütürist yaklaşımlar alanında eğitim analisti olarak çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Turgay POLAT