Cevdet ERTÜRKMEN
Şişli Belediye Başkan Vekili
#
|Yerel Yönetimlerde Kadın Erkek Eşitliği Şartı
Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın - Erkek Eşitliği Şartı” hazırlanmıştır. Bu şart, Avrupa’daki yerel ve bölgesel yönetimlerin, yetkilerini kullanarak ve ortaklıklar oluşturarak, vatandaşları için daha fazla eşitliği hayata geçirme görevi edinmelerini amaçlamaktadır. Kadın-erkek eşitliğini, demokrasinin bir gereği ve temel bir hak olarak görmektedir. Bu nedenle, sağlıktan çocuk bakımına, kamu ihalelerinden emniyete, sosyal bakım hizmetlerinden eğitim - öğretime yerelde pek çok alanda eşitliği sağlayıcı tedbirler almayı ve hizmetler sunmayı taahhüt etmelerini imzacı taraflardan istemektedir. Şişli Belediyesi olarak bu Şarta 6 Eylül 2015 yılında imzacı olarak katılım gösterdik.
Covenant of Mayors (Belediye Başkanları Sözleşmesi)
“Covenant of Mayors” Belediye Başkanları Sözleşmesi Avrupa Komisyonu bünyesinde 2030 yılına kadar CO2 emisyonunu yüzde 40’a kadar aşağıya çekmeyi hedefleyen bir inisiyatiftir. Bu hedef doğrultusunda enerjinin etkin kullanımını ve dönüştürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmektedir. Şişli Belediyesi olarak, CO2 gazlarından arınmış, küresel ısınmayla mücadele eden, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını özendiren bu sözleşmeyi 2017 yılında imzaladık. Bu doğrultuda İklim Eylem ve Adaptasyon Stratejisi de kurumumuz tarafından hazırlanıyor.
Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği ( SODEM )
Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) 2011’de, 12 sosyal demokrat İstanbul belediyesinin girişimi ile kurulmuştur. İki yıl içerisinde 136 üzerinde üye ve yaklaşık 16 milyon kişilik temsil kapasitesine ulaşmıştır. SODEM’in kuruluş amacı üyesi olan belediyelerin kendi aralarında ve AB’li muhatapları ile siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel diyalog oluşturmasıdır. Böylelikle belediyelerin hizmet kapasitelerini artırmaları ve Türkiye’nin AB’ye katılımına katkı yapılması hedeflenmektedir. Şişli Belediyesi olarak SODEM’e 2016 yılında katıldık.
Tarihi Kentler Birliği
Tarihi Kentler Birliği kurulduğu günden bu yana tarih kent dokularının ve kentsel-kültürel mirasın korunması amacıyla üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağlamış olup, belediyecilik, koruma, kültür, çevre, imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgi, belge, mevzuat, kaynak ve eğitime dönük çalışmalar yapmıştır. Eğitim semineriyle üyelerinin proje yapma ve uygulama yeteneklerini geliştirip, üye aidatlarından sağlanan geliri, hibe programlarıyla yine üyeleri arasında dağıtarak korunması ve diğer üye belediyeler arasında deneyim alışverişi yapmak amacıyla Şişli Belediyesi olarak Tarihi Kentler Birliği'ne 11 Haziran 2022 tarihinde üye olunmuştur.
Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağı (ECCAR)
UNESCO tarafından 2004 yılında kentlerin ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele politikalarını iyileştirmek amacıyla şehirlerin tecrübelerini paylaştığı bir ağ kurulmuştur. Ağın amacı şehir hayatında ayrımcılığa uğrayan grupların yerel yönetimler tarafından güçlendirilmesi ve şehirlerin deneyim aktarımı yapması. Şişli Belediyesi’de bu ağın merkezinde yer alan “Ayrımcılığa karşı 10 temel ilke” belgesini Türkiye’den imzalayan belediye oldu. 2022 yılından itibaren kuruluşla her iki yılda bir durum raporu paylaşılıyor.
Uluslararası Katılımcı Demokrasi Gözlemevi (IOPD)
Uluslararası Katılımcı Demokrasi Gözlemevi (IOPD), yerel düzeyde katılımcı demokrasi deneyimlerini öğrenmek, paylaşmak ve uygulamakla ilgilenen tüm şehirlere, kuruluşlara ve araştırma merkezlerine açık uluslararası bir ağdır. Avrupa Komisyonu’nun URB-AL programı kapsamında yerinden yönetim dayanışması için 2001 yılında Barselona'da 1. IOPD Konferansı ile kurulmuştur. Ayrıca 2006 yılından bu yana Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) ile birlikte çalışmaktadır.