Şişli Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çalışan haklarını önceleyen bir yaklaşımla, ev içi şiddetle mücadelede örnek bir adım attı. Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın katılımıyla gerçekleşen programla Şişli Belediyesi, “Çalışanlara Yönelik Ev İçi Şiddetle Mücadele Politika Belgesi” yayınlayan İstanbul’da ilk ilçe belediyesi oldu.

Şişli Belediyesi, bünyesinde çalışan kadınlara yönelik ev içi şiddetle mücadele kapsamında, politika belgesi yayınlayan İstanbul’da ilk belediye oldu. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından UNFPA ve Sabancı Vakfı’nın desteğiyle TÜSİAD ile işbirliği içinde yürütülen İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı ( Business Against Domestic Violence-BADV) Projesi kapsamında, “Çalışanlara Yönelik Ev İçi Şiddetle Mücadele Politika Belgesi” oluşturuldu.

Şişli Belediyesi’nin fuaye alanında düzenlenen programda, şiddet mağdurlarına yönelik destek mekanizmalarını devreye sokmayı, farkındalık yaratmayı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefleyen “Çalışanlara Yönelik Ev İçi Şiddetle Mücadele Politika Belgesi” yayınlandı. Programa, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Ata Can Bertay, belediye meclis üyeleri, kadın örgütleri ve Şişli Belediyesi’nin kadın çalışanları katıldı.

“HER ADIMI ATMAYA KARARLIYIZ”

Programda konuşan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Türkiye’de yapılan araştırmaların, her 10 kadından 4’ünün yaşamı boyunca en az bir tür şiddetle karşılaştığını gösterdiğini aktardı. Başkan Şahan, “Sosyoekonomik statüsü ne olursa olsun, ne kadar eğitimli olursa olsun kadınlar şiddetin çeşitli biçimlerini hayatın her alanında derinden hissediyorlar. Kadınlar, karar vericilerden ve politika yapıcılardan, yani bizlerden acil çözüm bekliyorlar. Bu beklentiyi görerek; öncelikle kendi belediyemizden başlayarak, kadınların şiddetten uzak, eşit, güvenli ve özgür bir yaşam sürmelerini sağlamak için gerekli her adımı atmaya kararlıyız. Bu hedef doğrultusunda bugün önemli bir adım atıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi, belediyemizde ortak çalışma yaşamımızın bir parçası haline getiriyoruz.” dedi.

“GEREKLİ YASAL TEDBİRLER ALINACAKTIR”

Başkan Şahan, şiddete maruz kalan ya da şiddet riski altında bulunan herhangi bir kadın çalışana yönelik Şişli Belediyesi’nin destek mekanizmaları olduğunu belirtti. Başkan Şahan, “Şişli Belediyesinin ‘Çalışanlara Yönelik Ev İçi Şiddetle Mücadele Politika Belgesi’, ev içi şiddete maruz kalan veya şiddet riski altında bulunan herhangi bir çalışma arkadaşımız için oluşturduğumuz destek mekanizmalarını içermektedir. Öncelikle belirtmek isterim ki; İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğümüze yapılacak tüm başvurularda, şiddete maruz kalan kadının beyanı esas alınacaktır. Bu ilke ile acil destek ve tedbirler alınırken, mutlaka kadının mahremiyetine saygı gösterilecektir. Belediyemiz, tüm hizmet birimlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini ön planda tutacak ve şiddete uğrayan çalışma arkadaşımıza yasal ve psiko-sosyal açıdan bütüncül bir destek sunmayı önceleyecektir. Ayrıca, ev içi şiddete maruz kalan veya risk altında olan çalışma arkadaşımızın güvenli bir ortamda çalışabilmeleri için gerekli tedbirler alınacak ve ihtiyaç duyduklarında çalışma yeri değişikliği taleplerini karşılayacağız. Varsa çocuğu için kreşlerimizde öncelik sağlayacağız. Kadınların kendi kazançları üzerinde tasarruf hakkını ellerinde tutmaları için gerekli yasal tedbirler alınacaktır. Kadınların maaşları, kadınların tasarrufunda olacaktır.” ifadelerini kullandı.

BERTAY: POLİTİKA BELGESİNİ YAYINLAYAN İLK BELEDİYE ŞİŞLİ

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Ata Can Bertay törende yaptığı konuşmada, çalışan kadınlara daha güvenli bir iş hayatı sağlamak için politika belgesinin önemine değinerek, “Belediyeleri sadece kadına şiddete karşı destek veren değil, aynı zamanda çok büyük bir işveren olarak görüyoruz. Şişli Belediyesi, bizle çalışıp bu politika belgesini ilk yayınlayan bir ilçe belediyemiz oldu.” şeklinde konuştu.